Mulgikapsad
Jõulud tulemas, koos jõuluajaga ka verivorstide ja mulgikapsaste aeg. Kuidas teha võimalikult lihtsalt ise mulgikapsaid?
Pliidi peal või tavaahjus mulgikapsaste valmistamine on igavene nikerdamine. Lihtsaim võimalus on kasutada multikeetjat. Multikeetjatel on üsna mitmeid toiduvalmistamise programme, üsna kindlasti on neil hautamisprogramm. Just seda programmi tuleb multikeetjate puhul kasutada. Osadel keetjatel saab ka hautamisprogrammi puhul ise temperatuuri muuta, aga sobib aparaadi poolt väljapakutav. Osadel odavamatel (üks selline ongi kasutusel) temperatuuri muuta ei saagi. Küll aga saab muuta valmistamisaega. Mulgikapsastele sobib 2 tundi ja 15-20 minutit.
Nüüd siis toorained. Kapsaks sobivad Kadariku hapukapsad porgandiga, mis on kiloste kilepakenditena pea kõigis suuremates kauplusekettides müügil. Kasutada sobib ka Grossi hapukapsaid, müügil siis Grossi toidupoodides. Lihana on ideaalne soolapeekon, mis on jällegi müügil kilepakendites kõikides suuremates toidupoodides. Keskmine kaal poole kilo ringis, mis ongi täiesti sobiv kilo hapukapsa kohta. Kui on soovi, võib panna ka kilo hapukapsa kohtas kilo soolapeekonit, saab tummisem. Võib kasutada ka värsket peekonit (soolamata), maitse asi, aga soolapeekoniga tundub kuidagi parem. Peekon lõigata silma järgi kuubikuteks ja puistada poti põhja, aga võib ka kohr kapsaga segada. Kui kapsas tundub liialt happeline, võib vedeliku osaliselt kapsapakist välja pigistada. Veel on vaja odrakruupe, sobib orienteeruvalt 300 milliliitrit (suurem tassitäis). Odrakruubid pesta sõelal. Osa soovitab neid veel eelnevalt leotada, aga multikeetja puhul pole oluline. Valada kruubid peekonile ja kapsastele, lisada tunde järgi suhkurt ja soola (supilsikatäis suhkurt ja soola, lõplik matsestamine toimub pärast roa valmimist) ning vett nii palju, et kogu poti sisu oleks kaetud ja veekiht jääks kruupide peale. Antud juhul sai lisatud kruupidele värviks veel peotäis värskerid jõhvikaid.
Kogu hautamisaja vältel tuleb paaril korral heita pilk potti. Kui poti sisu kipub kuivaks jääma, lisada vett. Segada ei ole vaja enne valmimist.
Hautamise lõppedes maitsestada kapsad lõplikult, lisades maitse järgi suhkurt ja soola. Valmis roog on kohe tarbimisküps, aga võib panna ka purkidesse ja sulgeda õhukindlalt (keeratavd kaaned võimaldavad seda suurepäraselt). Jahtunud purgid asetada täiendava töötlemiseta külmkappi. Sellisel viisil valmistatud kapsad säilivad külmkapis suurepäraselt vähemalt paar kuud (kauem pole hoidnud).

Nüüd siis toorained. Kapsaks sobivad Kadariku hapukapsad porgandiga, mis on kiloste kilepakenditena pea kõigis suuremates kauplusekettides müügil. Kasutada sobib ka Grossi hapukapsaid, müügil siis Grossi toidupoodides. Lihana on ideaalne soolapeekon, mis on jällegi müügil kilepakendites kõikides suuremates toidupoodides. Keskmine kaal poole kilo ringis, mis ongi täiesti sobiv kilo hapukapsa kohta. Kui on soovi, võib panna ka kilo hapukapsa kohtas kilo soolapeekonit, saab tummisem. Võib kasutada ka värsket peekonit (soolamata), maitse asi, aga soolapeekoniga tundub kuidagi parem. Peekon lõigata silma järgi kuubikuteks ja puistada poti põhja, aga võib ka kohr kapsaga segada. Kui kapsas tundub liialt happeline, võib vedeliku osaliselt kapsapakist välja pigistada. Veel on vaja odrakruupe, sobib orienteeruvalt 300 milliliitrit (suurem tassitäis). Odrakruubid pesta sõelal. Osa soovitab neid veel eelnevalt leotada, aga multikeetja puhul pole oluline. Valada kruubid peekonile ja kapsastele, lisada tunde järgi suhkurt ja soola (supilsikatäis suhkurt ja soola, lõplik matsestamine toimub pärast roa valmimist) ning vett nii palju, et kogu poti sisu oleks kaetud ja veekiht jääks kruupide peale. Antud juhul sai lisatud kruupidele värviks veel peotäis värskerid jõhvikaid.
Kogu hautamisaja vältel tuleb paaril korral heita pilk potti. Kui poti sisu kipub kuivaks jääma, lisada vett. Segada ei ole vaja enne valmimist.
Hautamise lõppedes maitsestada kapsad lõplikult, lisades maitse järgi suhkurt ja soola. Valmis roog on kohe tarbimisküps, aga võib panna ka purkidesse ja sulgeda õhukindlalt (keeratavd kaaned võimaldavad seda suurepäraselt). Jahtunud purgid asetada täiendava töötlemiseta külmkappi. Sellisel viisil valmistatud kapsad säilivad külmkapis suurepäraselt vähemalt paar kuud (kauem pole hoidnud).
Kommentaarid
Postita kommentaar