Marineeritud kilud ehk kojamehe kilud

Kunagi presidendi vastuvõtul pakutud marineeritud kilud on üldsuse kõnepruugis nimetuse all presidendi kilud. Kuna aga antud sõnaühend on patenteeritud ja retsept salastatud, siis sellenimelist toodet valmistada ei saa. Aga pole hullu, kui kilud maitsevad presidendile, siis samahästi mekivad nad ka kohamehele. Niisiis olgu meil

Kojamehe kilud


Esimene soolvesi:
0,5 l vett
2,5 sl soola
2,5 sl suhkrut
2,5 sl 30%list söögiäädikat

Marineerimiseks:
2 punast sibulat, aga sobivad ka harilikud sibulad
1 sidrun
väike kimp tilli
2-3 loorberilehte
1 tl vürtspipart
1 dl oliivi- või rapsiõli
4-5 tl veiniäädikat
soola
natuke suhkrut

Soolvee jaoks sega sool, suhkur ja äädikas külma veega. Aseta puhastamata terved kalad kaussi või purki, vala peale soolvesi ning jäta ööpäevaks jahedasse. Seejärel puhasta kalad, eemalda pea, sisikond  ja selgroog. Murra filee uuesti kokku. Marineerimiseks viiluta sibulad ja sidrun, haki till ja purusta  vürtspipar. Säti kalakihid kihtidena purki, nii et iga kihi vahele jääb sibularõngaid, sidruniviil, hakitud tilli ja piprapuru.  Lisa ka mõned loorberilehed. Sega kokku õli ja äädikas, maitsesta suhkru ja soolaga. Arvesta, et seismisel maitse veidi maheneb. Vala õlisegu kaladele, nii et vedelik katab kalu. Sulgeanum kaanega. Lase vähemalt ööpäev külmkapis seista.
Hermeetiliselt sulgemata anumas säilib selliselt töödeldud kala külmkapis umbes nädalajagu. Paari päeva pärast võiks sidruniviilud välja nokkida, kuna pikemal seismisel võib tsitrusemaitse lialt valitsema hakata.
Kui aga nii peeneks tööks suurema kalahulga korral mahti ei leia, võib asja natuke lihtsustada. Selgroo võib jätta eraldamata, äädikas teeb selle piisavalt pehmeks, et see koos kalaga ära süüa. Soovi korral võib selgroo ka söömise ajal eraldada.
Sibula võib ka peeneks hakkida, sidruniviilud aga paksemaks jätta, et neid oleks lihtsam vajaduse korral välja korjata. Samas pole vaja ilmtingimata kalu korralikult laduda, võib ka peast ja sisikonnast puhastatud kiludele lisada hakitud sibul, sidruniviilud, purustatud vürtspipar ja hakitud till ning maitsestatud äädika-õli seguga  lihtsalt üle valada, segada ja tihedalt kokku suruda. Kilud peaksid jääma sarnaselt esimese variandiga vedelikuga kaetuks.  Sule anum ja säilita jahedas.  Väga head juba järgmisel päeval.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Mulgikapsad

Guljašš