Marineeritud kilud ehk kojamehe kilud
Kunagi presidendi vastuvõtul pakutud marineeritud kilud on üldsuse kõnepruugis nimetuse all presidendi kilud. Kuna aga antud sõnaühend on patenteeritud ja retsept salastatud, siis sellenimelist toodet valmistada ei saa. Aga pole hullu, kui kilud maitsevad presidendile, siis samahästi mekivad nad ka kohamehele. Niisiis olgu meil
Kojamehe kilud
Esimene soolvesi:
0,5 l vett
2,5 sl soola
2,5 sl suhkrut
2,5 sl 30%list söögiäädikat
Marineerimiseks:
2 punast sibulat, aga sobivad ka harilikud sibulad
1 sidrun
väike kimp tilli
2-3 loorberilehte
1 tl vürtspipart
1 dl oliivi- või rapsiõli
4-5 tl veiniäädikat
soola
natuke suhkrut
Soolvee jaoks sega sool, suhkur ja äädikas külma veega. Aseta puhastamata
terved kalad kaussi või purki, vala peale soolvesi ning jäta ööpäevaks
jahedasse. Seejärel puhasta kalad, eemalda pea, sisikond ja selgroog. Murra filee uuesti kokku. Marineerimiseks
viiluta sibulad ja sidrun, haki till ja purusta vürtspipar. Säti kalakihid kihtidena purki,
nii et iga kihi vahele jääb sibularõngaid, sidruniviil, hakitud tilli ja
piprapuru. Lisa ka mõned loorberilehed.
Sega kokku õli ja äädikas, maitsesta suhkru ja soolaga. Arvesta, et seismisel
maitse veidi maheneb. Vala õlisegu kaladele, nii et vedelik katab kalu. Sulgeanum
kaanega. Lase vähemalt ööpäev külmkapis seista.
Hermeetiliselt sulgemata anumas säilib selliselt töödeldud kala külmkapis
umbes nädalajagu. Paari päeva pärast võiks sidruniviilud välja nokkida, kuna
pikemal seismisel võib tsitrusemaitse lialt valitsema hakata.
Kui aga nii peeneks tööks suurema kalahulga korral mahti ei leia, võib
asja natuke lihtsustada. Selgroo võib jätta eraldamata, äädikas teeb selle
piisavalt pehmeks, et see koos kalaga ära süüa. Soovi korral võib selgroo ka
söömise ajal eraldada.
Sibula võib ka peeneks hakkida, sidruniviilud aga paksemaks jätta, et
neid oleks lihtsam vajaduse korral välja korjata. Samas pole vaja ilmtingimata
kalu korralikult laduda, võib ka peast ja sisikonnast puhastatud kiludele
lisada hakitud sibul, sidruniviilud, purustatud vürtspipar ja hakitud till ning
maitsestatud äädika-õli seguga lihtsalt üle
valada, segada ja tihedalt kokku suruda. Kilud peaksid jääma sarnaselt esimese
variandiga vedelikuga kaetuks. Sule anum
ja säilita jahedas. Väga head juba
järgmisel päeval.
Kommentaarid
Postita kommentaar