Guljašš

Guljaši valmistamiseks on üsna mitmeid retsepte, seekord püüame aga seda maitsvat liharooga multikeetja abil üsna lihtsalt teha.
Vaja läheb:
umbes 1,5 kg sealiha
0,5-1,0 kg mugulsibulaid
200-300 g tomatipastat
soovitavat guljašimaitseainet
(paprikapulbrit)
soola

Lõigata liha (sea välisfilee, abaliha, kaelakarbonaad, sobib ka pakendatud praetükk) parajateks kuubikuteks (ca 1,5x1,5x1,5cm). Võib kasutada ka valmislõigatud ja pakendatud guljašiliha). Saadud kuubikud pruunistada pannil (võib lisada veidi toiduõli).

Pruunistatud liha valada multikeetjasse. Samasse lisada ka jämedalt lõigatud mugulsibul. Sibula kogust võib suurendada lihaga sama kaaluni (1,5 jkg liha ja 1,5 kg mugulsibulat)


Sellisele kogusele piisab poolest pakist guljašimaitseainest

Lisada võib ka veidi paprikapulbrit

Muidugi lisada tunde järgi soola ja 200-300 g tomatipastat. 
Kui kõik see kraam on keetjas, lisada vett nii palju, et vesi kataks vaevu liha ja sibulaid.


Nüüd jääb vaid multikeetja tööle panna. Programmiks valida hautamine ja ajaks 2 tundi.

Tegelikult võib seda aega ka veidi vähendada, aga tuleb jälgida, et sibul oleks suuremas osas vedelikus "lahustunud"
'
Multikeetja kasutamisel keetmist jälgida vaja ei ole. Sibula "lahustumisel" suureneb vedeliku kogus ja vett väheks ei jää. Hautamise lõpus lisada vajadusel soola. Jahu lisada ei ole vaja.
Saadud hautist saab säilitada kuumalt purkipanduna ja kaanega suletuna külmkapis vähemalt paar nädalat.
Guljašši lisandiks sobivad keedukartulid, kartulipuder (või mõni muu puder), keedetud pasta. Kiirelt valmiva roa saamiseks võib eelnevalt keedetud pastat segada purgist võetud guljašiga ja soojendada pannil.
Soovi korral võib aga guljašist teha kerge vaevaga strooganovi. Selleks valada guljašš pannile, kuumutada keemiseni, lisada paar lusikatäit jahu, kuumutada veel veidi, lisada tunde järgi piima (vett) ja koort (kas hapukoort või rõõska koort, nagu parem tundub), lasta keema, vajadusel maitsestada täiendavalt soolaga.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Marineeritud kilud ehk kojamehe kilud

Mulgikapsad