Sushi ja maki
Kauplustes võib märgata müügil sushi ja maki rulle, mille hind on üpris krõbe. On nende valmistamine siis keeruline?Tegelikult üldse mitte, kui mõnedest nõuetest kinni pidada. Aga alustame algusest.
Kõigepealt, mida on vaja.
Esmalt bambusmatti, mille abil keeratakse riis rulli. Meie poodiderst on saadaval kindlasti Selveris. Näeb välja pakendis selline:
Ja lahtirullitult selline:
Kõige käepärasemalt saab selle koos teiste vajalike vahnditega Selverist
Lehe ülemine äär jäetakse paljaks, rullikeeramise lõpul niisutatakse see pealt veega, mis toimib liimina ja rull ei hakka hargnema.
Valminud rulli lõikame sarnaselt sushiga tükkideks.
Maitseks kasta sojakastmesse (sisaldub stardikomplektis, aga müügil ka eraldi pudelikestes). Vürtsiks wasabi (Jaapani mädarõigas, rohelist värvi). Ettevaatust, üsna kange!
Vahepalaks marineeritud ingver.
Sushit ja makit süüakse pulkadega või näppude vahelt, nuga-kahvlit ei kasutata.
Kõigepealt, mida on vaja.
Esmalt bambusmatti, mille abil keeratakse riis rulli. Meie poodiderst on saadaval kindlasti Selveris. Näeb välja pakendis selline:
Ja lahtirullitult selline:
Kõige käepärasemalt saab selle koos teiste vajalike vahnditega Selverist
Komplekt sisaldab vee teisigi vajalikke komponente
4 nori lehte, 250 g riisi, soja kastet, marineeritud ingverit, söögipulki ja riisiäädikat.
Sushi valmistamisks on spetsiaalne riis, mida valmistatakse ka Eestis.
Tegelikult või kasutada ka tavalist pudruriisi, tegemist pole olema igal juhul lühikeseviljalise riisiga.
Tähtis on riisi keetmine. Kõigepealt tuleb riis korralikult käega segades läbi pesta vähemalt nelja veega, kuni vesi jääb selgeks.
Riisi esimene pesuvesi
Riisi neljas pesuvesi
Mõningatel andmetel peaks riisi enne keetmisdt veel pool tundi leotama ja veelkord loputama, aga tegelikult ei oma see erilist tähtsust. Nüüd tuleb riis valada keedupotti, kuhu lisada riisiga võrreldes kahekordne kogus vett (pool kilo riisi ja liiter vett).Keerata soojus maksimaalseks ja oodata, kuni riis hakkab keema. Seejärel keerata soojus minimaalseks ja katta keedunõu kaanega (võib jätta väikese ava auru väljumiseks. Jätta riis sellisele soojusele 10 minutiks, segada ei ole vaja. 10 minuti möödudes on vesi aurustunud, segada riisi ja proovida valmidust. Kui on liiga kõva (pudruks ei tohi keeta), jätta veel 10 minutiks kaane alla hauduma (mitte enam soojendada).
Keetmise ajal valmistada ette riisiäädikas. Poole kilo riisi kohta võtta 50-70 ml riisiäädikat, milles lahustada 2-3 supilusikatäit suhkrut ja pool teelusikatäit soola. Kuumale valminud riisile lisada riisiäädikas ja õrnalt segada. Intensiivse segamise korral muutub riis jällegi pudruks. Lasta riisil täielikult jahtuda. Kui on kiire, võib asetada riisi vähem kui tunniks ajaks sügavkülma.
Riisi ´jahtumise ajal valmistada ette täidis. Täidiseks võib olla värske kurk (lõigata kurgi koorealusest kihist õhukesed ribad, seemnete osa muudab sushi liiga vesiseks), krevetid, paprikaribad, krabipulgad, soola- või suitsulõhe või -forelli lõigud, tuunikala, avokaadoribad, kalamari vastavalt maitsele.
Nüüd on aeg asuda sushit kokku keerama. Selleks võtta bambusmatt ja asetada sellele eriline nori leht (saadaval Selveris müüdavas stardikomplektis, aga ka eraldi pakendites nii Selveris, Rimis kui Coopis. Nori leht asetada nii, et karedam pool jääb ülespoole.
Nori lehele hakatakse nüüd riisi laiali paigutama. Kõige lihtsam on riisi laotada sõrmedega. Soovitatav on kasutada nn kirurgikindaid, aga võib laotada ka lihtsalt näppude abil. Kuna riis on üpriski kleepuv ja kipub sõrmede või kinnaste külge kinni jääma, tuleb sõrmi kasta aeg-ajalt vette.
Alumisele äärele laotakse nüüd ribana täidis (lõhe, krabipulk, paprika, kurgiviilud jne)
Seejärel asutakse mati alumist äärt kergitades rulli moodustama.
Bambusmati abil vormitakse rull ümmarguseks ja surutakse õrnalt kokku ning liigutakse kuni lõpuni, enne rulli lõpetamist siis niisutada nori äärt veega ja suruda õrnalt vastu rulli. Rull ongi valmis.
Nüüd asume rulli parajateks portsjoniteks lõikama. Spetsialistid räägivad, et riis tuleb norile nii hästi laotada, et kohe äär on korralikult täidetud. Meie nii hästi siiski tegutseda ei suuda ja lõikame terava noaga 3-4 mm pikkused otsad ära. Need saab kohe prooviks suhu pista.
Järgnevalt lõikame saadud rulli kooleks, seejärel saadud poolikud veel pooleks ning ka veerandid veel omakorda pooleks
Ongi valmis.
Need olid siis sushid. Natuke tehnoloogiat muutes saame samade materjaslidega teha makisid. Materjalid on samad, ainult pealmiseks kihiks ei ole mitte nori leht vaid riis.
Kõigepealt peame bambusmati katma toidukilega, sest riis jääb muidu mati külge.
Nüüd märgime matil ära nori lehe suuruse ja sarnaselt eelmisega laotame otse matile riisikihi.
Riis laotatud, asetame riisile nori lehe.
Otse nori lehele asetame täidise (sama sisu nagu sushi korral).
Ning asume mati abil rulli moodustama. Mingit äärt siin jätma ei pea.
Maki rullid võib katta röstitud seesamiseemnetega, kalamarjaga, lõhe-või forellifilee lõikudega, õhukeste kurgiviilude või muu suupärasega. Aga sobib ka niisama.Valminud rulli lõikame sarnaselt sushiga tükkideks.
Maitseks kasta sojakastmesse (sisaldub stardikomplektis, aga müügil ka eraldi pudelikestes). Vürtsiks wasabi (Jaapani mädarõigas, rohelist värvi). Ettevaatust, üsna kange!
Vahepalaks marineeritud ingver.
Sushit ja makit süüakse pulkadega või näppude vahelt, nuga-kahvlit ei kasutata.


























Kommentaarid
Postita kommentaar