Singi- või vorstipirukad

 Parimad pirukad saab pärmitaignaga, aga mitte kuidagi ei tahtnud see õnnestuda. Asi muutus, kui muretsesin leivaküpsetaja. Igal leivaküpsetajal on olemas ka taignavalmistamise programm. Peaks olema kestusega poolteist tundi ehk siis 90 minutit. Just selle abil saab valmistada ideaalse taigna pirukate jaoks. 

Minu kasutatav retsept

3 dl käesooja piima

1,5 tl soola

5 sl sulavõid

3 sl suhkrut

8 dl jahu (jahu ja piima kogus võib veidi varieeruda sõltuvalt jahu kvaliteedist, saab korrigeerida esimese segamistsükli ajal, lisades vajaduse korral veidi piima või jahu, et saada normaalse paksusega tainas)

pakk kuivpärmi või 25 g presspärmi (pool väikest pärmipulka, purustada tükkideks ja vedeldada eelnevalt nimetatud suhkruga). Kuivärm lisada kuivalt jahule.

Täidise valmistamiseks sobivad vorstikuubikud, peekonikuubikud, singikuubikud või ka hakkliha. Parima maitsega pirukad olen saanud poes müügiloleva pirukatäidisega, mille pakist jätkub täpselt (ca 300g) antud taignakoguse jaoks. Lisaks läheb vaja ühte suuremat sibula, 3 keedumuna, maitseainetest soola ja pipart, praadimiseks veidi võid.

Sibul hakkida ja kuumutada võis, kuni muutub läbipaistvaks, lisada vorstikuubikud, peekonikuubikud, singikuubikud või hakkliha ja praadida läbi. Keedumunad purustada kahvliga või hakkida peeneks ja lisada saadud segule ning maitsestada soola ja pipraga.

Selleks ajaks on tainas valminud. Võtta osa tainast, rullida jahuga kaetud alusel lahti, lisada äärele lusijatäis täidist, tõsta taigna äär üle täidise ja eraldada kas spetsiaalse pirukavormiga või lihtsalt tassi äärega poolkuu kujuline pirukas. Tassi kasutamisel võib kahvliga teha taigna ühinemiskohale sakid.

Lasta pirukatel küpsetusplaadisl veidi kerkida, pintseldada pealt lahtilöödud munaga ja küpsetada ca 200 kraadises ahjus 20-25 minutit. Mõned minutid enne valmimist võtta pirukad korraks ahjust välja ja pintseldada pealt veelkord, seekord sulavõiga.

Ja ongi valmis. Antud kogusest saab umbes 30 pirukat.



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Marineeritud kilud ehk kojamehe kilud

Mulgikapsad

Guljašš